Światowy Dzień Czekolady
12 kwietnia obchodzimy jeden z najsłodszych dni w całym roku – Światowy Dzień Czekolady. Czekolada, jaką znamy ze sklepów, jest wyrobem cukierniczym złożonym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i produktu słodzącego.
Nasiona kakaowca pierwotnie były używane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych członków społeczności, który wykorzystywano także podczas modlitw i rytuałów.
Nasiona kakaowca zostały przywiezione do Europy dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Europejczycy niestety nie wiedzieli, jak z nich korzystać, dlatego na wiele lat zostały zapomniane.
Uwagę na nasiona kakaowca zwrócił ponowie Hernan Cortes w 1518 roku, jednak dopiero XVII w. popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, które zalane ciepła wodą z dodatkiem cukru tworzyły swego rodzaju kakao.
Francis Fry z połączonego kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego wylanego do formy uzyskał pierwsza tabliczkę czekolady.
Czekolada doceniana od lat stała się symbolem kulinarnej rozkoszy, zarówno w wersji deserowej, gorzkiej, mlecznej, białej a ostatnio także różowej. Jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Smacznego świętowania.